Home » Informatiepagina » Voorbeeld 2, Joop Langhout

Joop Langhout

Onze voetafdruk is  altijd een belangrijk punt geweest voor mij en mijn vrouw. Dat uit zich in bijvoorbeeld: dingen pas vervangen als ze versleten zijn, zoveel mogelijk zelf repareren (bij de koop opletten of het uit elkaar kan), zoveel mogelijk met de fiets, een groene tuin met bijna alleen inheemse planten, een groen dak op de schuur, een regenton in de schuur en onder de grond, spoelwater van handwasjes en het wassen van groente hergebruiken voor toilet of tuin. We hebben nog nooit gevlogen, we gaan op vakantie met de auto, we koken afgepast, we doen de lampen en verwarming uit waar het niet nodig is en eten de laatste jaren zoveel mogelijk  biologisch of vleesvervangers.

Maar nu de omschakeling naar 0 op de meter

In 1981 zijn we hier komen wonen en dit huis was voor toe een “geïsoleerde” woning. Er was muurisolatie, dubbelglas beneden en volgens de nieuwe norm minimale dakisolatie. Maar in de eerste winter daalde de temperatuur in december naar -10 graden met windkracht 6. Dit betekende:
De verwarming voluit en door meerdere warmtelekken amper warm te krijgen. Stuifsneeuw op zolder. Het waaide langs de ramen in de kamer en het waaide in de hal.
De meter draaide overuren.

Al snel zijn we begonnen met het isoleren van de woning: Hal, ramen, stookhok op zolder, buis isolatie, kieren op zolder dichten, noppen folie onder de vloer.
Het gasverbruik zakte van 2500 M³ naar 1800 M³ in het tweede jaar.

In de Heraut zijn we de stookwijzer gaan volgen t.o.v. van ons eigen gebruik en kijken wat het effect was op de maatregelen die we namen. Door mijn interesse in computers en elektronica heb ik de eerste cv ketel omgebouwd tot een verbeterd rendement ketel: met een pompschakelaar, een weersafhankelijke thermostaat (voor het ketelwater) en een klokthermostaat. Toen de spaarlampen op de markt kwamen hebben we er gelijk een paar aangeschaft en natuurlijk gekeken wat het effect was op het verbruik. In de jaren daarna is de ketel vervangen door een HR ketel en is het verbruik gezakt naar 1200 M³ gas.

In 2004 hebben we de eerste zonnepanelen gekocht, 8 stuks.
Deze kostten toen 6200 euro , door subsidieregelingen kreeg ik 6020 euro subsidie terug, dus netto kosten waren 180 euro. Ik snapte niet dat daar zo weinig animo voor was!
Deze 8 zonnepanelen leverden toen 800 KW per jaar op, vergelijkbaar met 3 panelen nu.

Net als nu was ook toen de financiering een van de grote struikelblokken voor de omschakeling. Ik weet dat op dit moment een persoonlijke lening of een bouwlening via Gemeente Zuidplas de enige mogelijkheden zijn. Er wordt wel gewerkt aan een landelijk plan om de lening voor isolatie of omschakeling naar 0 op de meter te koppelen aan het huis.

Van gas los
Rond 2015 hebben wij ons huis losgekoppeld van het gas door aanschaf 18 zonnepanelen, een warmtepomp en warmwatervoorziening in de keuken en douche en bijverwarming. De investering was 17.000 euro, wat gelijk staat aan 15 jaar energiekosten. Voor de omschakeling was mijn termijnbedrag bij Eneco 105 euro per maand. Nu ben ik 66 euro per maand kwijt aan afschrijving van de investering.

Gelukkig komen er nu steeds meer apparaten op de markt om van het gas af te gaan. De ontwikkeling gaat helaas wel langzaam.