Home » Warmtepompen

Warmtepompen zijn hot! Je hoort er veel over in het nieuws. Vaak hoor je dan dat ze herrie zouden maken, te duur zijn of juist de ideale oplossing, of een groot probleem voor netbeheerders. Maar wat heb je nu écht aan een warmtepomp? Wanneer kan het wel en wanneer niet?

Hoe werkt een warmtepomp?
 

Hybride warmtepomp

Met een warmtepomp kun je op een milieuvriendelijke manier je woning verwarmen. Met een hybride warmtepomp kun je je huis een groot deel van het jaar verwarmen, maar als het buiten koud is (net boven nul) heb je een cv-ketel nodig die bijspringt. En met de cv-ketel verwarm je ook het tapwater. Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, daarvoor is een buitenunit nodig. Zo’n unit ziet er net zo uit als de buitenunit van een airco. Met de warmtepomp bespaar je ongeveer 40 tot 60 procent op je gasverbruik.

Zelfstandige warmtepomp

Een all-electric warmtepomp wordt ook wel een zelfstandige of volledig elektrische warmtepomp genoemd. De warmtepomp zorgt voor zowel het (aardgasvrij) verwarmen van de woning én het warme water (bijvoorbeeld voor de keuken of douche). Meestal gebeurt dit door de warmte, afkomstig van de warmtepomp op te slaan in een boiler. Voor het warme water wordt rechtstreeks water uit de boiler getapt. Voor de verwarming zit in de boiler een warmtewisselaar die de warmte uit de boiler overdraagt aan de cv-installatie.

Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp voor huizen met mechanische ventilatie. Hij gebruikt de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen. 

Waar moet je huis aan voldoen?

Voor zowel een hybride- als zelfstandige warmtepomp moet je huis voldoen aan een aantal voorwaarden:

 • Je huis moet goed geïsoleerd zijn: spouw-, vloer- en dakisolatie en rondom minimaal dubbel glas. Voor een zelfstandige warmtepomp moet je huis ook nog voldoen aan eisen voor de isolatie, het verwarmingssysteem, kierdichtheid en ventilatiesysteem, de ruimte in en om de woning en de meterkast.
 • Een warmtepomp is lage temperatuurverwarming, dus het warmteafgiftesysteem in huis moet geschikt zijn voor een warmtepomp.
 • Voor een zelfstandige warmtepomp moet er ook genoeg ruimte zijn in- en om het huis. Mogelijk is ook een grote elektrische installatie nodig.

Wat kost een warmtepomp?

 • Een hybride warmtepomp kost tussen de € 4.500 (zonder nieuwe cv-ketel) en € 6.500 (met nieuwe cv-ketel)
 • Een zelfstandige warmtepomp kost tussen de € 6.500 en 14.000 voor een luchtverwarmingspomp en tussen de € 8.500 en € 19.500 voor een bodemwarmtepomp.
 • Een ventilatiewarmtepomp zonder nieuwe cv-ketel kost tussen de € 3.300 en € 4.700 en met een nieuwe cv-ketel tussen de € 4.400 en € 5.800.

Handige links

 1. Vereniging Eigen Huis
 2. MilieuCentraal
 3. Warmtepomp-tips.nl
 4. Warmtepomp-weetjes.nl

Informatie van gerenommeerde fabrikanten:

 1. Vaillant  
 2. Remeha

Subsidiemogelijkheden

Duurzaamheidslening gemeente Lansingerland