Home » Informatiepagina » Voorbeeld 3, Patrick Houweling

Patrick Houweling

In de eerste winter nadat we ons huis gekocht hadden, in 2011, merkten we dat sneeuw op het dak van de aanbouw sneller wegsmolt dan op de dakpannen. Dat was voor ons een duidelijke aanwijzing dat er te weinig isolatie was aangebracht in het dak van de aanbouw. Omdat de dakbedekking toch vervangen moest worden, hebben we direct het dak beter laten isoleren met een extra isolatielaag. In de jaren erna volgden meer investeringen.

2014: Zonnepanelen
Ondanks dat ons huis niet optimaal ligt voor zonnepanelen (ZO/NW), hebben we toch besloten om zonnepanelen te plaatsen om zo onze eigen stroom op te wekken. Zeker omdat we ze aan de achterkant van het huis m.b.v. schansen op de platte daken toch richting ZW konden richten. In totaal hebben we 16 panelen geplaatst met een totale capaciteit van 4320 Wp. Door het gebruik van Solaredge optimizers kan een optimale opbrengst gehaald worden, ondanks dat de panelen op de schansen een deel van de dag in de schaduw van het huis liggen. Investering was 5.500 euro na aftrek subsidie en BTW. De jaarlijkse besparing is 3800 kWh per jaar, wat neerkomt op ongeveer 836 euro.

2017: Warmtepomp
Na het plaatsen van onze zonnepanelen bleken we jaarlijks stroom ‘over’ te houden, d.w.z. we produceerden meer stroom met de panelen dan we jaarlijks gebruikten. Omdat teruggeleverde stroom minder opbrengt dan gesaldeerde stroom, was het voor ons gunstiger om de geproduceerde stroom zelf te gebruiken. Door het plaatsen van een hybride warmtepomp hoeft de CV-ketel een groot deel van het jaar minder hard of zelfs niet te werken, en kan het huis o.b.v. elektriciteit verwarmd worden. Hiermee gebruiken we dus zonnestroom en besparen we op gas. Wat de investering in de warmtepomp extra aantrekkelijk maakte, was de subsidie van ca. 2300 euro. Investering was na aftrek van die subsidie 2.700 euro. We besparen 500-700 m3 gas, zo’n 350-490 euro per jaar.

2018: Douche WTW
Bij het douchen verdwijnen normaalgesproken liters warm water direct in het riool. M.b.v. een douche WTW wordt de warmte van het afvoerwater gebruikt om het aanvoerwater te verwarmen. Hierdoor hoeft de ketel minder warm water aan te voeren, en wordt dus gas bespaard. Omdat we toch de badkamer gingen verbouwen, was dat een goed moment om een douche WTW te laten installeren. Investering was 1.250 euro, besparing is 100-200 m3 gas, ongeveer 70-140 euro per jaar.

2018: Infrarood verwarming
Bij de verbouwing van de badkamer hebben we de radiator laten vervallen, en hebben we een infraroodverwarmingspaneel in het plafond ingebouwd. Naast een hoger comfort en een snellere verwarming van de badkamer, zorgt dat ook voor een lager gasgebruik in ruil voor een hoger elektriciteitsgebruik. Investering was 900 euro, besparing is nog niet bekend.

2018: Bodemisolatie kruipruimte
In de koude maanden van het jaar voelde de vloer in de woonkamer koud aan. Bovendien kwam er een muffe lucht uit de meterkast omhoog. Het isoleren van de bodem van de kruipruimte m.b.v. isolatieparels verhelpt beide problemen. Bovendien zal een drogere, geïsoleerde kruipruimte zorgen voor lagere stookkosten. Investering was 1.150 euro, besparing is nog niet bekend.