Algemene vragen
Het Energieloket Lansingerland is een website waar inwoners van Lansingerland alles kunnen vinden over hoe ze kunnen besparen op energie. Via handige links kom je op de sites die informatie geven over het onderwerp waar jij meer over wilt weten.
Het Energieloket Lansingerland is een initiatief van Gemeente Lansingerland en energiecoöperatie LansingerStroom.
Energiecoaches zijn geïnteresseerde en enthousiaste mede-inwoners van Lansingerland die thuis bij je langskomen en in een gesprek je gaan helpen met hun kennis om energie en dus geld te besparen. Een gesprek met een energiecoach is gratis. Meer informatie op de pagina Energiecoach.
Bij BuurtBesparen komen buren die in dezelfde soort huizen wonen een avond bij elkaar. Onder begeleiding van twee Energiecoaches wordt gekeken wat er gedaan kan worden om energie te besparen en of buren samen kunnen optrekken om zo geld te besparen op de investering. Ook BuurtBesparen is gratis.
Meer informatie op de pagina Buurtbesparen.
Ja. Het Energieloket is een digitaal loket, maar er is ook een fysiek loket. Wil je met eigen ogen zien wat er allemaal mogelijk is, kom dan naar het EnergieLoket in Berkel & Rodenrijs.
De Energiecoaches komen bij je thuis, zodat zij de besparingsmogelijkheden met eigen ogen kunnen bekijken.
Vragen over isolatie en snel besparen
Het isoleren van de hele schil (dus vloer, muren en dak) van de woning heeft de duidelijke voorkeur. Als je een gedeelte van de schil niet isoleert is dat te vergelijken met een open raampje in een verder goed geïsoleerde gevel: dat raampje geeft veel kou.
Het is dus beter een totaalplan voor isolatie te maken en daarna dit plan uit te werken in een stappenplan: in welke volgorde ga je het isoleren (laten) uitvoeren.
Bij vloerisolatie wordt het isolatiemateriaal aangebracht tegen de onderkant van de vloer. Dit kan alleen als er een kruipruimte is die toegankelijk is (gemaakt) en die ook voldoende hoog is (minimaal 50 cm) om erin te kunnen werken.
Bij bodemisolatie wordt het isolatiemateriaal aangebracht op de bodem van de kruipruimte. Dit kunnen zogenaamde chips, korrels of wellicht nog schelpen zijn. Deze maatregel wordt uitgevoerd als de kruipruimte wel toegankelijk is maar te laag om erin te kunnen werken. De dikte van de aangebrachte laag bepaalt de isolatiewaarde.
Vloerisolatie is niet beter dan goed uitgevoerde bodemisolatie.
Huizen die gebouwd zijn na 1920 hebben bijna altijd een zogenaamde spouwmuur. Bij huizen die gebouwd zijn voor 1995 is deze spouwmuur soms niet of niet volledig geïsoleerd. Bij huizen gebouwd na 19995 is de spouw over het algemeen wel voldoende geïsoleerd.
Het aanbrengen van spouwmuurisolatie is specialiste werk. Niet alle spouwmuren kunnen geïsoleerd worden en als er al een gedeeltelijke isolatie aanwezig is, kunnen die spouwmuren niet altijd volledig gevuld worden en dus worden ‘na-geïsoleerd’.
Een specialistisch bedrijf moet hiervoor onderzoek doen en advies geven.
Zowel platte daken als daken met een kap kunnen aan de onderzijde of aan de bovenzijde worden geïsoleerd.
Plat dak
Onderzijde
Isolatie is door een ‘doehetzelver’ heel goed mogelijk, bijvoorbeeld door tussen de dakbalken isolatiemateriaal aan te brengen. Let op dat je aan de onderzijde (de warme kant) een dampdichte laag (dik plastiek) aanbrengt om condensatie in de constructie te voorkomen.
Bovenzijde
Het isolatiemateriaal wordt hierbij op het bestaande dak gelegd, daar bovenop komt een nieuwe laag dakbedekking. Hierdoor ontstaat een zogenaamd warm dak. Dit is specialistisch werk omdat de randen van het dak en de afvoeren vaak opnieuw moeten worden aangebracht.
Dak met een kap
Onderzijde
Isolatie is door een ‘doehetzelver’ heel goed mogelijk, bijvoorbeeld
door tussen de dakbalken isolatiemateriaal aan te brengen. Let op
dat je aan de onderzijde (de warme kant) een dampdichte laag (dik
plastiek) aanbrengt om condensatie in de constructie te voorkomen.
Bovenzijde
Nadat de pannen zijn verwijderd wordt het isolatiemateriaal hierbij op
het bestaande dakbeschot gelegd. Daarna komen de dakpannen er
weer op. Hierdoor ontstaat een zogenaamd warm dak. Dit is
specialistisch werk en past meer in een renovatie traject van het dak,
In huizen gebouwd voor 2000 is vaak dubbel glas aanwezig, huizen van latere datum kunnen HR++ glas bevatten. Dit laatste type glas isoleert beter omdat tussen de glasplaten een gas zit en geen lucht en omdat de ruiten zijn voorzien van een reflectielaagje. Vervanging van dubbel glas naar HR++ glas is een redelijk kostbare operatie, de terug-verdien-tijd is ca. 10 jaar.
In bestaande huizen het dubbel glas of HR++ glas vervangen door triple glas vraagt om een specifieke aanpak. Vaak zijn de kozijnen en de draaiende delen binnen de kozijnen niet geschikt. Dit is dus specialistisch werk waarbij geen algemene termijn genoemd kan worden waarin de investering wordt terugverdiend.
Als je je huis goed isoleert, gaat er minder warmte verloren. En heb je dus ook minder energie nodig. Voor meer informatie kun je kijken op de website van Milieu Centraal. De pagina's Informatie over het isoleren van je huis en Informatie over isolatieglas openen in een nieuw tabblad. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderscheidt zich met onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie, en is niet gebonden aan commerciële belangen.
Voor het isoleren van een woning is het mogelijk subsidie te krijgen. Je moet dan ten minste twee isolatiemaatregelen (vloer, muren of dak) uit laten voeren (dus niet zelf doen) Een combinatie van een van deze maatregelen met de aanschaf van een zonneboiler, een warmtepomp of aansluiting op een warmtenet is ook subsidiabel.
De hoogte van de subsidie is circa 20% van de investering.
De subsidie moet achteraf worden aangevraagd, kijk onderaan de homepage voor alle mogelijkheden.
De CV installatie in bijna alle huizen heeft als warmtebron een HR ketel. Het is aan te raden de temperatuur van de ketel op 60 graden of minder te zetten. Als het in huis dan nog voldoende comfortabel blijft wordt eenvoudig het rendement van de ketel verhoogd en wordt energie bespaard. De reden hiervoor is simpel.
Als de CV ketel op 60 staat, is de temperatuur van het water dat terugkomt in de ketel altijd lager, bijvoorbeeld 55 graden. Dit water koelt de verbrandingsgassen van de ketel. De waterdamp is deze gassen condenseert als de koeling plaatsvindt met water van 55 graden of minder. Bij het condenseren tot water komt veel energie vrij, de HR ketel gebruikt deze energie weer, het rendement van de ketel stijgt.
NB Als tijdens een (zeer) koude periode het huis minder comfortabel aanvoelt is het altijd mogelijk de keteltemperatuur (tijdelijke!) weer wat hoger te zetten. Maar blijf sturen: wordt het weer minder koud verlaag deze temperatuur dan weer.
Wil je weten hoe je energie kunt besparen zonder al te veel geld te investeren? Kijk bij onze besparingstips.
Als je je aan het oriënteren bent op een nieuw (huishoudelijk) apparaat, kijk dan eerst even op de pagina's van Milieucentraal welke apparaten het A+++ label hebben. De pagina's Informatie over energiezuinige apparaten en Informatie over led-verlichting openen in een nieuwe tab. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderscheidt zich met onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie, en is niet gebonden aan commerciële belangen.
Isolatie kunt u bij elkaar optellen. Als u extra isolatie aan uw vloer toevoegt, zal dit altijd effect hebben. Het effect wordt wel steeds kleiner, en daarom kan het interessanter zijn om andere delen van uw woning eerder aan te pakken.
BENG glas, ook wel vacuümglas genoemd, isoleert beter HR++ glas. De U-waarde van het glas is 0,4 tot 0,7, dat is vergelijkbaar met triple glas. Vacuümglas is dunner dan alle andere soorten isolatieglas. Het is echter ook een stuk duurder dan HR++ glas (€450 per m2) en daarom vooral interessant voor monumenten of beschermd stadsgezicht.
Als je van enkel of dubbel glas gaat naar HR++ glas bespaar je voor een gehele tussenwoning ca 65 m3 gas. Voor een vrijstaande woning is dat ca 100 m3. Dit zijn uiteraard schattingen, en zijn afhankelijk van de situatie (o.a. hoe hoog de verwarming staat, hoe koud het dat jaar buiten is, hoeveelheid glas etc).
In veel gevallen past triple glas niet in de bestaande kozijnen, wat het pas rendabel maakt als u uw kozijnen gaat vervangen. Daarnaast is HR++ glas al goed isolerend. De kans is dan ook groot dat u meer winst kunt behalen bij het beter isoleren van andere onderdelen in uw woning, zoals de vloer, spouwmuur of het dak.
Er bestaan hierin twee soorten. Kozijnfolie spant u voor de ruit en plakt u op het kozijn. Dit is goedkoop en zelf aan te brengen. Ook is er raamfolie, wat een stuk duurder is en door een vakman geplaatst wordt. De kosten zijn vergelijkbaar met HR++ glas. HR++ isoleert een stuk beter dan deze folie.
PIF-isolatie zit op een rol, PIR isolatie bestaat uit platen. De dikte van de laag die je aanbrengt bepaalt de isolatiewaarde, deze informatie staat op het product.
Alle soorten isolatiemateriaal (PIR, PIF, vlokken steenwol of glaswol) zijn mogelijk. De isolatiewaarde die u verkrijgt hangt af van het materiaal en van de dikte van de laag die u aanbrengt. Bedenk wel dat aan de warme zijde van het isolatiemateriaal een dampdichte laag moet worden aangebracht.
Isolatie kunt u bij elkaar optellen. Als u extra isolatie aan uw vloer toevoegt, zal dit altijd effect hebben. Het effect wordt wel steeds kleiner, en daarom kan het interessanter zijn om andere delen van uw woning eerder aan te pakken.
Omdat de spouw waarschijnlijk al vol zit (dit kunt u eenvoudig laten controleren) is betere isolatie van deze muren alleen mogelijk door aan de binnen- of buitenzijde isolatiemateriaal aan te brengen. Dit is kostbaar en zal naar verwachting niet veel meer toevoegen.
Een houten vloer is aan de onderzijde te isoleren met isolatiemateriaal. Ook kunt u bodemisolatie aan laten brengen op de vloer van de kruipruimte. Het resultaat hangt af van het materiaal dat u kiest en de dikte van de isolatielaag die u aanbrengt. U kunt het beste een isolatiespecialist benaderen om samen te bekijken wat de beste oplossing is voor uw specifieke situatie.
Door een deskundige/ deskundig bedrijf kan gecontroleerd worden of en zo ja onder welke voorwaarde de spouw wel is te isoleren of is na-te-isoleren. Voor een hoekwoning kan dat veel besparing opleveren. Er moet wel aandacht zijn of de buitenmuur eventueel geïmpregneerd moet worden om vochtdoorslag te voorkomen.
Meest voorkomende en praktische volgorde is dubbel glas, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie. Bij een ouder huis is er geen standaard aanpak omdat er vaak dan ook flinke constructieverbouwingen nodig zijn. Bijvoorbeeld, geen spouwmuren betekent een voorzetwand binnen of zo nodig buiten en dat zijn ingrijpende maatregelen.
Na het isoleren kunt u een nieuw energielabel aanvragen, daaraan zijn wel kosten verbonden.
Uw huis is geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp als het huis goed is geïsoleerd. Dat wil zeggen: u hebt goede dak- en vloerisolatie, een geïsoleerde spouwmuur en HR++ glas. U kunt dit eenvoudig testen door de watertemperatuur van uw cv ketel op 50 graden te zetten en te kijken of u uw woning daarmee het gehele jaar door voldoende en snel genoeg warm krijgt of houdt. Let er wel op dat u waarschijnlijk ook Lage temperatuur verwarming nodig hebt. Een installateur kan dit allemaal voor u uitrekenen. De installateur moet ook een geluidsberekening maken van de opstelplaats van de buitenunit van de warmtepomp.
Vragen over warmtepompen
De gaskraan gaat dicht. De gemeente Lansingerland moet in 2050 CO2-neutraal zijn. Dit betekent dat ook in de bestaande woning geen gasaansluiting meer zal zijn. Een warmtepomp of een pelletkachel zijn beide een goed alternatief voor de traditionele hr-ketel, cv-ketel of gaskachel. Op de website van Milieu Centraal zie je wat warmtepompen te bieden hebben en hoe het zit met pelletkachels.
De pagina's openen in een nieuw tabblad. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderscheidt zich met onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie, en is niet gebonden aan commerciële belangen.
Uw huis is geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp als het goed is geïsoleerd. Dat wil zeggen: u hebt goede dak- en vloerisolatie, een geïsoleerde spouwmuur en HR++ glas. Is uw huis minder geïsoleerd, dan is een hybride warmtepomp ook een mogelijkheid.
Ja, dat kan mits de CV-ketel een OpenTherm aansluiting heeft. De warmtepomp zorgt dan het grootste deel van het jaar voor de verwarming van uw woning. Op de koudste dagen helpt de CV-ketel mee om uw woning te verwarmen. De cv-ketel zorgt ook voor uw warm tapwater. Om het aantal dagen dat de cv-ketel moet bijspringen zo klein mogelijk te houden, is het verstandig om uw woning zo goed mogelijk te isoleren.
Kan een warmtepomp ook in combinatie met lage temperatuur radiatoren of is vloerverwarming een must?
Bij een volledig elektrische warmtepomp heeft vloerverwarming de voorkeur, maar het is geen must. Als we uitgaan van een goed geïsoleerde woning kunt u ook met lage temperatuur radiatoren uw woning verwarmen.
Uw huis is geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp als het huis goed is geïsoleerd. Dat wil zeggen: u hebt goede dak- en vloerisolatie, een geïsoleerde spouwmuur en HR++ glas. U kunt dit eenvoudig testen door de watertemperatuur van uw cv ketel op 50 graden te zetten en te kijken of u uw woning daarmee het gehele jaar door voldoende en snel genoeg warm krijgt of houdt. Let er wel op dat u waarschijnlijk ook Lage temperatuur verwarming nodig hebt. Een installateur kan dit allemaal voor u uitrekenen. De installateur moet ook een geluidsberekening maken van de opstelplaats van de buitenunit van de warmtepomp.
Nee, omdat wind uit verschillende richtingen kan komen en dus niet voorspelbaar is. Komt gemiddeld meestal op hetzelfde uit als plaatsing op een windarme plek.
Bij een bodem warmtepomp is er de keuze tussen een horizontaal of een verticaal systeem. Bij de horizontale variant moet er twee keer de woonoppervlakte worden afgegraven, minimaal 1,5 meter diep. Een verticaal systeem vraagt veel minder oppervlakte. De boring gaat veel dieper de grond in. De diepte en het aantal benodigde boringen hangen af van de bodemsamenstelling en het benodigde vermogen.
Nederland en Lansingerland moeten in 2050 aardgasvrij zijn. De gemeente Lansingerland werkt daar stap voor stap naar toe in alle wijken. De levensduur van hybride warmtepomp is ongeveer 15 jaar. Hiermee bespaart u direct flink op uw gasverbruik. Dat is goed voor het klimaat en uw energierekening. De terugverdientijd van een hybride warmtepomp (plaatsen bij uw bestaande CV-ketel) ligt ergens tussen de 3 en 5 jaar (bron: Milieucentraal.nl). Als er geen plannen zijn om uw wijk binnen 5 jaar aardgasvrij te maken, is een hybride warmtepomp dus een goede investering.
Dit is mogelijk. U verwijdert dan de radiatoren op de eerste verdiepingen en zolder (of draait deze dicht) en verwarmt deze ruimten middels de airco. Op de begane grond verwarmt de warmtepomp dan via de radiatoren. Als het vermogen van de warmtepomp echter voldoende is om uw gehele woning te verwarmen, is het niet nodig om twee systemen te gebruiken. Ook omdat u het tapwater meeneemt en dan een boilervat nodig heeft, deze biedt ook meer warmtestabiliteit. U kunt dit laten bepalen door een warmteverlies berekening te laten maken.
Een appartement van na het jaar 2000 is in principe voldoende geïsoleerd om met een all-electric warmtepomp verwarmd te kunnen worden. Probleem is vaak de plaatsing van de buitenunit. Gelukkig zijn er nu nieuwere warmtepomp systemen op de markt die geen buitenunit nodig hebben (o.a. Vincent van Itho).
Warmtepompen mogen maximaal 40dB geluid produceren op uw erfgrens met de buren. Gelukkig worden de nieuwere buitenunits steeds beter geïsoleerd qua geluid en kunnen steeds vaker aan deze geluideisen voldoen.
Het belangrijkste verschil is dat een warmtepomp wordt aangesloten op uw bestaande warmte afgiftesysteem (vloerverwarming of radiatoren). Hiermee verwarmt u uw hele woning. Bij een airco plaatst u een binnenunit in iedere ruimte die u wilt verwarmen. Een airco is hierdoor minder geschikt als hoofdverwarming van een woning. Daarnaast verwarmt een warmtepomp middels warm water in de radiatoren en een airco door het inblazen van warme lucht in de kamer.
Een hybride warmtepomp (i.p.v. waterpomp) is een combinatie van een gasgestookte CV-ketel en een lucht-water warmtepomp.
Is de combinatie zonnepanelen en warmtepomp nog rendabel als de salderingsregeling wordt afgeschaft?
Een warmtepomp is zuiniger dan een cv-ketel. 1 kwh stroom wordt door een warmtepomp omgezet in 5 kwh aan warmte. Een cv-ketel zet een m3 gas om in ongeveer 9 kwh warmte. Ook zonder salderingsregeling bent u qua verbruik goedkoper uit, mits uw woning goed geïsoleerd is. Op de website van Milieucentraal vindt u vergelijkingen tussen het verbruik van een cv-ketel en een warmtepomp. https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-verwarmen-enkoelen/
volledige-warmtepomp/
Daarnaast is de verwachting dat vooral de prijzen voor aardgas zullen stijgen of hoog blijven
Het geluidsniveau van buitenunits is de afgelopen jaren sterk afgenomen. Daarnaast zijn er ook akoestische omkastingen leverbaar die dit sterk reduceren.
Er zijn heel veel innovaties maar ook veel afvallers, omdat het economisch niet haalbaar blijkt. Dat is van tevoren niet zeker te stellen. Ons advies is om eerst de woning geschikt te maken (goed isoleren), vervolgens een warmteberekening laten maken met een bijbehorende offerte voor een hybride of mogelijk zelfs een all-electric warmtepomp. Gezien de grote vraag leveren fabrikanten veelal hun nieuwste modellen.
Voor een appartementsgebouw is een individuele warmtepomp vaak een hele uitdaging, met name de plaatsing van de buitenunits. Soms is een collectieve voorziening goed mogelijk , maar dit vraagt weer instemming van alle bewoners. Er is op dit moment een subsidieregeling voor VVE's om een plan te laten maken voor verduurzaming waar dit onderdeel van kan zijn, zie www.rvo.nl/subsidies-financiering/subsidie-energiebesparing-eigen-huis-seeh-voorvve/energieadvies
Vragen over LED verlichting
Vanaf 2018 mogen gloeilampen en halogeenlampen niet meer geproduceerd worden in de EU.
TL-lampen mogen sinds 1 september 2021 niet meer geproduceerd worden.
De voorraden mogen nog wel worden verkocht.
In de winkel kost een LED-lamp gemiddeld meer dan de ouderwetse gloeilamp. Daar staat tegenover dat een LED-lamp veel langer meegaat, minimaal 15.000 branduren.
Het is niet nodig om brandende spaarlampen te vervangen.
Spaarlampen hebben wel wat nadelen:
- ze zijn schadelijk voor het milieu omdat er kwik in zit. Probeer spaarlampen die het niet meer doen dan ook in zijn geheel in te leveren bij een recycle-punt.
- ze starten langzamer op en gaan eerder stuk bij vaak aan en uit schakelen.
- ze functioneren slechter in koude ruimtes en zijn niet geschikt voor buitengebruik.
Het wattage van een LED-lamp is ongeveer een tiende van een gloeilamp. Dus een 40 watt gloeilamp is een 4 watt LED-lamp.
In de huiskamer wordt warm wit geadviseerd, dat ligt tussen de 2.200 en 3.000 Kelvin. Waarbij 2.200 het warmste/geelste licht is en 3.000 het koelste.
Alle soorten lampen zijn te vervangen door LED-lampen, met een uitzondering. De 12 Volt steeklampen zijn niet zonder meer te vervangen. Het is wel mogelijk, maar dan moet het voorschakelapparaat (driver) vervangen worden.
Vragen over zonnepanelen en zonneboilers
Wil je meer informatie over zonnepanelen? Kijk dan op de website van Milieu Centraal. De pagina opent in een nieuw tabblad. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderscheidt zich met onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie, en is niet gebonden aan commerciële belangen.
Of vraag ervaringen aan een van de Lansingerlanders die je voorgingen. Op 1 juli 2022 lagen er bij 7.600 huizen in Lansingerland zonnepanelen op het dak.
Kun je zelf geen zonnepanelen kwijt op je dak, bijvoorbeeld omdat je in een appartement woont, omdat je dak niet op de zonkant is of omdat je geen plek (meer) hebt? Dan kun je kiezen voor zonnepanelen op andermans dak. Kijk op de website van energiecoöperatie Nieuwe Lansinger Stroom voor meer informatie. Nieuwe Lansinger Stroom is de energiecoöperatie van Lansingerland en mede-initatiefnemer van het Energieloket Lansingerland. Doelstelling van de coöperatie is om samen met inwoners en bedrijven van Lansingerland het gebruik van fossiele energie terug te dringen en onze eigen duurzame energie op te wekken. Voor 20 euro per jaar ben je lid van de coöperatie en beslis je mee over de projecten en investeringen.
Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft op je energieverbruik voor warm water. Op de website van Milieu Centraal lees je waar je aan moet denken als je een zonneboiler koopt. De pagina opent in een nieuw tabblad. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderscheidt zich met onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie, en is niet gebonden aan commerciële belangen.
De gaskraan gaat dicht. De gemeente Lansingerland moet in 2050 CO2-neutraal zijn. Dit betekent dat ook in de bestaande woning geen gasaansluiting meer zal zijn. Een warmtepomp of een pelletkachel zijn beide een goed alternatief voor de traditionele hr-ketel, cv-ketel of gaskachel. Op de website van Milieu Centraal zie je wat warmtepompen te bieden hebben en hoe het zit met pelletkachels.
De pagina's openen in een nieuw tabblad. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderscheidt zich met onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie, en is niet gebonden aan commerciële belangen.
Ga na of een installatiebedrijf al wat langer bestaat en zoek dan referenties op internet of bij mensen die gebruik hebben gemaakt van het bedrijf. Ga ook na of een bedrijf het gehele traject van onder, offerte tot uitvoering en oplevering realiseert. Een bedrijf dat alleen maar panelen verkoopt en de uitvoetring uitbesteed is minder snel aanspreekbaar bij gebreken. Een invalshoek is ook dat je kiest voor betaling achteraf, dus nadat de gehele installatie naar tevredenheid is opgeleverd.
Vanuit NLS denken wij lokaal, een bedrijf uit onze eigen gemeente heeft daardoor altijd een streepje voor.
Een juiste aanpak is dat er eerst een globale offerte wordt gemaakt. Daarna vindt beoordeling van de plaatselijke situatie plaats, de schouw. Daarbij wordt niet alleen naar het dak gekeken maar ook bijvoorbeeld naar eventuele aanpassingen in de meterkast. Naar aanleiding van die schouw kan de offerte worden aangepast.
Als de definitieve offerte wordt geaccepteerd dan dit is de basis voor de opdracht. Kies altijd voor betaling achteraf.
Nee, er zijn tegenwoordig eigenlijk geen echt slechte panelen meer. Bijna alle panelen worden gemaakt in China, eventueel vindt in Europa nog de assemblage plaats.
Er is een Stichting Garantiefonds Zonne Energie (SGZE).
Een bedrijf selecteren dat bij dit fonds is aangesloten verdient absoluut de voorkeur.
Kies altijd voor een garantieperiode van ten minste 10 jaar.
In een aantal gebieden in Nederland (vooral in het noorden en oosten) wordt soms zoveel elektriciteit door zonnepanelen (zonneparken) opgewekt dat het net overbelast dreigt te worden. In die gevallen worden panelen soms uitgeschakeld. Op termijn zal dit natuurlijk opgelost moeten worden door de netbeheerder.
Panelen kunnen op de volgende manieren worden geschakeld en aan het net worden verbonden:
- In serie: Dit is de goedkoopste manier en sluit ook het gemakkelijkst aan. Er komt één omvormer in de meterkast, deze moet na 10 jaar worden vervangen. Het rendement van dit systeem is laag, schaduwwerking of vuil op één paneel beïnvloed de opbrengst van het hele pakket (te vergelijken met de oude kerstverlichting: als 1 lampje het niet doet valt de hele string uit).
- Semi parallel: Dit is een wat duurdere oplossing. Het rendement is wat hoger en er is nauwelijks invloed van schaduw of vuil. De levensduur van dit systeem is ook beperkt. Per paneel is de opbrengst inzichtelijk.
- Parallel: Dit is de beste maar ook de duurste optie omdat er een omvormer per paneel is. Het rendement van het hele systeem is hoger, er is nauwelijks invloed van schaduw, de opbrengst is per paneel inzichtelijk en de levensduur van het systeem is langer (25 jaar).
Vragen over lokale energieprojecten
Soms kun je zelf geen zonnepanelen op je dak leggen. Omdat je dak op de schaduwkant ligt. Of omdat je in een flat woont. Of in een huurhuis. Of je wilt het niet omdat je de panelen niet mooi vindt. Er is dan toch een manier om zonnepanelen te kopen, namelijk door te investeren in een zonnedak oftewel zonnepanelen op andermans dak. Kijk voor meer informatie hieronder of op de website van Nieuwe Lansinger Stroom. Nieuwe Lansinger Stroom is de energiecoöperatie van Lansingerland en mede-initatiefnemer van het Energieloket Lansingerland. Deze link opent in een nieuwe tab.
De provincie Zuid-Holland heeft 16 locaties aangewezen voor de bouw van windmolens, waaronder een locatie in de gemeente Lansingerland. Energiecoöperatie Nieuwe Lansinger Stroom streeft naar een eigen windmolen. Want als de windmolens er toch moeten komen, dan is het natuurlijk mooi als de inwoners van Lansingerland daar zelf het meest van profiteren! Kijk voor meer informatie op de website van Nieuwe Lansinger Stroom. Nieuwe Lansinger Stroom is de energiecoöperatie van Lansingerland en mede-initatiefnemer van het Energieloket Lansingerland. Deze link opent in een nieuwe tab.
Vragen over de zonnedaken van Nieuwe Lansinger Stroom
- Voor zonnedaken op een gezamenlijk dak is begin 2021 een nieuwe subsidieregeling ingesteld, de Subsidie Coöperatieve Energievoorziening (SCE). De subsidie wordt verstrekt door RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).
- Bij de oude regeling (van toepassing bij Zonnedak Persoon) kon je voor de opbrengst van ‘jouw’ panelen energiebelasting terug krijgen, de nieuwe regeling werkt anders, dat leggen we hieronder uit.
- De regeling geeft subsidie voor zonnedaken van maximaal 500 kW. Dit zijn 1250 panelen van 400 Wp die dan stroom kunnen produceren voor circa 150 huishoudens.
- De inkomsten (de verkoop van de stroom) van een zonnedak gaan naar de coöperatie en dus naar de deelnemers in de projecten. De subsidieverstrekker vult deze inkomsten gegarandeerd aan voor een periode van 15 jaar, dit is de essentie van de regeling.
- Door Coöperatie Lansingerzon is voor 5 daken subsidie aangevraagd.
- De subsidie is voor alle 5 daken aan Lansingerzon toegezegd.
- Naar verwachting worden 4 zonnedaken gerealiseerd; 1 dak is afgevallen omdat de dakisolatie EPS bevatte en de verzekeraar daar een hoge premie voor rekent.
- De 4 daken worden na realisatie bij Coöperatie LansingerZon ondergebracht.
Het bestuur heeft na overleg met de ALV voor de volgende opzet gekozen:
- externe financiering uit Realisatiefonds (50 – 65%), dit is vreemd vermogen;
- eigenaar van het dak (maximaal 15%), ook dit is vreemd vermogen;
- burgers, participanten (35%), dit is eigen vermogen.
- Particulieren in het postcoderoosgebied (2651, 2652, 2665, 2661, 2662, 3053, 3045, 3046, 2641, 2642, 2719, 2718) met maximale aansluiting van 3 x 80A kunnen deelnemen.
- Per adres kan 1 deelnemer in een project participeren.
- Je schrijft je in voor een specifiek dak.
- Je mag ook aan meerdere daken deelnemen.
- De leden vormen een coöperatie en hebben stemrecht in de jaarlijkse ALV.
- Elk lid heeft ongeacht de grootte van de participatie 1 stem.
- De subsidie vereist per project minimaal 1 lid per 5 kW, dat leidt tot 16 – 100 deelnemers per project.
- Participaties worden aangeboden in eenheden van € 75,- (is 'een stukje dak').
- Rendement is 4%: je ontvangt per jaar € 6,75 euro per participatie, dit is € 101,25 in 15 jr.
- Extra ontvangsten en - uitgaven gaan in en uit 'de pot’, de ALV van LansingerZon beslist hier over.
- De eigenaar van het dak krijgt € 2,- per paneel per jaar en eenmalig € 5.000,-.
- Het maximum per persoon aan participaties, ca € 2.500,- – 3.000,-
- Dat de participatie in principe voor 15 jaar wordt aangegaan. De coöperatie kan bemiddelen wanneer iemand de participaties wil overdragen, daarvoor kan een wachtlijst worden aangelegd; de coöperatie mag de participaties niet kopen;
- De rekenmodule: 'Ik wil x kW opwekken, hoe groot moet mijn participatie zijn?'
- Bij overlijden wordt de participatie overgedragen aan de erfgenamen;
- De participatie kan wellicht ook bij leven aan kinderen worden overgedragen (dit wordt nog uitgezocht)
- Na 15 jaar houdt de subsidie op, je hebt dan € 101,25 ontvangen.
- De extra inkomsten van 15 jaar zitten ‘in de pot’ de ALV van LansingerZon besluit hierover.
- De ALV zal in overleg met de dak eigenaar ook aandacht moeten schenken aan het vervolg: doorgaan zonder subsidie, dak overdragen aan eigenaar enzovoort. Uitgangspunt is dat het dak na 15 jaar wordt overgedragen/verkocht aan de eigenaar van het dak, wat op dat moment de waarde van het zonnedak is, wordt door een onafhankelijke partij vastgesteld.
- Het dak moet voldoende draagkracht hebben;
- De dakbedekking moet nog meer dan 15 jaar meegaan;
- De ligging moet goed zijn, t.o.v. de zon, aandacht voor schaduw e.d.;
- De brandveiligheid moet in orde zijn;
- Het moet groot genoeg zijn voor minimaal 200 panelen (ca 350 m2).
- De zonnedaken leveren stroom aan het net, dus aan Stedin.
- Bij het Zonnedak Persoon wordt de stroom geleid naar energieleverancier om | nieuwe energie, dit was destijds een besluit van de ALV.
- om | nieuwe energie is een coöperatieve energieleverancier, Nieuwe Lansinger Stroom | om is onderdeel van deze coöperatie
- Ook voor de komende daken wordt de stroom naar om | nieuwe energie geleid, dit gebeurt waarschijnlijk voor een termijn van 5 jaar.
- Als je dus stroom afneemt bij Nieuwe Lansinger Stroom | om is de cirkel rond en wek je indirect je eigen stroom op.
- Eind november, begin december 2021 verschijnt de informatiebrochure voor de nieuwe daken.
- Via een link kan je inschrijven, bij voldoende inschrijvingen worden de participaties geïncasseerd, je hebt dan gelijk stemrecht, daarna wordt het dak gerealiseerd. Als dak gereed is start de datum voor het jaarlijkse rendement.
- Mensen die zich al hebben aangemeld staan op een wachtlijst, deze mensen worden bij het uitbrengen van de brochure als eerste benaderd.
- Via website NieuweLansingerStroom,.nl kan je op wachtlijst komen.
- Jaarlijks wordt door de coöperatie financiële verantwoording afgelegd; dat is nadat de jaarrekening is opgesteld: omstreeks mei/juni.
Waar vind ik meer informatie over alternatieven voor gas?
De gaskraan in Groningen gaat dicht. Dit betekent dat de meeste Nederlanders op een andere manier op een andere manier huizen moeten gaan verwarmen en sommigen op een andere manier moeten gaan koken. Op de website van De Groene Rekenkamer vind je een helder verhaal met feiten over de transitie. De link opent in een nieuwe tab.
De Groene Rekenkamer doet op lokaal en landelijk niveau cijfermatige controle van economische en/of wetenschappelijke aannames, berekeningen en bekijken vrij van emotie en objectief of de conclusies of beleidskeuzes productief dan wel contraproductief zijn.
Als het besluit genomen is om ook thuis de gaskraan dicht te draaien, gaat het pas beginnen. Milieu Centraal heeft een helder stappenplan ontwikkeld, zodat je weet waar je aan toe bent.
Deze link opent in een nieuwe tab en gaat naar de website van Milieu Centraal. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderscheidt zich met onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie, en is niet gebonden aan commerciële belangen.
Waar kan ik terecht als ik in een huurhuis woon?
Woon je in een huurhuis, dan kun je met gedrag al veel besparen. Wil je ook zonnepanelen, dubbel glas of beter isoleren en huur je van 3B Wonen? Dan vind je hier meer informatie.