Home » FAQ

Algemene vragen

Het Energieloket Lansingerland is een website waar inwoners van Lansingerland alles kunnen vinden over hoe ze kunnen besparen op energie. Via handige links kom je op de sites die informatie geven over het onderwerp waar jij meer over wilt weten. Het Energieloket Lansingerland is een initiatief van Gemeente Lansingerland, energiecoöperatie Nieuwe Lansinger Stroom en woningcorporatie 3B Wonen.
Energiecoaches zijn geïnteresseerde en enthousiaste mede-inwoners van Lansingerland die thuis bij je langskomen en in een gesprek je gaan helpen met hun kennis om energie en dus geld te besparen. Een gesprek met een energiecoach is gratis. Meer informatie op de pagina Energiecoach.
Ja. Het Energieloket is een digitaal loket, maar wil je met eigen ogen zien wat er allemaal mogelijk is, kom dan naar de Energiewinkel. De Energiecoaches komen bij je thuis, zodat zij de besparingsmogelijkheden met eigen ogen kunnen bekijken.

Vragen over besparen

Wil je weten hoe je energie kunt besparen zonder al te veel geld te investeren? Kijk bij onze besparingstips.
Als je je aan het oriënteren bent op een nieuw (huishoudelijk) apparaat, kijk dan eerst even op de pagina's van Milieucentraal welke apparaten het A+++ label hebben. De pagina's Informatie over energiezuinige apparaten en Informatie over led-verlichting openen in een nieuwe tab. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderscheidt zich met onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie, en is niet gebonden aan commerciële belangen.
Als je je huis goed isoleert, gaat er minder warmte verloren. En heb je dus ook minder energie nodig. Voor meer informatie kun je kijken op de website van Milieu Centraal. De pagina's Informatie over het isoleren van je huis en Informatie over isolatieglas openen in een nieuw tabblad. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderscheidt zich met onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie, en is niet gebonden aan commerciële belangen.

Alles over zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen

Wil je meer informatie over zonnepanelen? Kijk dan op de website van Milieu Centraal. De pagina opent in een nieuw tabblad. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderscheidt zich met onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie, en is niet gebonden aan commerciële belangen.
Kun je zelf geen zonnepanelen kwijt op je dak, bijvoorbeeld omdat je in een appartement woont, omdat je dak niet op de zonkant is of omdat je geen plek (meer) hebt? Dan kun je kiezen voor zonnepanelen op andermans dak. Kijk op de website van energiecoöperatie Nieuwe Lansinger Stroom voor meer informatie. Nieuwe Lansinger Stroom is de energiecoöperatie van Lansingerland en mede-initatiefnemer van het Energieloket Lansingerland. Doelstelling van de coöperatie is om samen met inwoners en bedrijven van Lansingerland het gebruik van fossiele energie terug te dringen en onze eigen duurzame energie op te wekken. Voor 20 euro per jaar ben je lid van de coöperatie en beslis je mee over de projecten en investeringen.
Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft op je energieverbruik voor warm water. Op de website van Milieu Centraal lees je waar je aan moet denken als je een zonneboiler koopt. De pagina opent in een nieuw tabblad. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderscheidt zich met onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie, en is niet gebonden aan commerciële belangen.
De gaskraan gaat dicht. De gemeente Lansingerland moet in 2050 CO2-neutraal zijn. Dit betekent dat ook in de bestaande woning geen gasaansluiting meer zal zijn. Een warmtepomp of een pelletkachel zijn beide een goed alternatief voor de traditionele hr-ketel, cv-ketel of gaskachel. Op de website van Milieu Centraal zie je wat warmtepompen te bieden hebben en hoe het zit met pelletkachels. De pagina's openen in een nieuw tabblad. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderscheidt zich met onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie, en is niet gebonden aan commerciële belangen.

Alles over lokale energieprojecten

Soms kun je zelf geen zonnepanelen op je dak leggen. Omdat je dak op de schaduwkant ligt. Of omdat je in een flat woont. Of in een huurhuis. Of je wilt het niet omdat je de panelen niet mooi vindt. Er is dan toch een manier om zonnepanelen te kopen, namelijk door te investeren in een zonnedak oftewel zonnepanelen op andermans dak. Kijk voor meer informatie op de website van Nieuwe Lansinger Stroom. Nieuwe Lansinger Stroom is de energiecoöperatie van Lansingerland en mede-initatiefnemer van het Energieloket Lansingerland. Deze link opent in een nieuwe tab.
De provincie Zuid-Holland heeft 16 locaties aangewezen voor de bouw van windmolens, waaronder een locatie in de gemeente Lansingerland. Energiecoöperatie Nieuwe Lansinger Stroom streeft naar een eigen windmolen. Want als de windmolens er toch moeten komen, dan is het natuurlijk mooi als de inwoners van Lansingerland daar zelf het meest van profiteren! Kijk voor meer informatie op de website van Nieuwe Lansinger Stroom. Nieuwe Lansinger Stroom is de energiecoöperatie van Lansingerland en mede-initatiefnemer van het Energieloket Lansingerland. Deze link opent in een nieuwe tab.

Waar vind ik meer informatie over alternatieven voor gas?

De gaskraan in Groningen gaat dicht. Dit betekent dat de meeste Nederlanders op een andere manier op een andere manier huizen moeten gaan verwarmen en sommigen op een andere manier moeten gaan koken. Op de website van De Groene Rekenkamer vind je een helder verhaal met feiten over de transitie. De link opent in een nieuwe tab. De Groene Rekenkamer doet op lokaal en landelijk niveau cijfermatige controle van economische en/of wetenschappelijke aannames, berekeningen en bekijken vrij van emotie en objectief of de conclusies of beleidskeuzes productief dan wel contraproductief zijn.
Als het besluit genomen is om ook thuis de gaskraan dicht te draaien, gaat het pas beginnen. Milieu Centraal heeft een helder stappenplan ontwikkeld, zodat je weet waar je aan toe bent. Deze link opent in een nieuwe tab en gaat naar de website van Milieu Centraal. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderscheidt zich met onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie, en is niet gebonden aan commerciële belangen.

Waar kan ik terecht als ik in een huurhuis woon?

Woon je in een huurhuis, dan kun je met gedrag al veel besparen. Wil je ook zonnepanelen of je huis afkoppelen van gas en huur je van 3B Wonen? Dan vind je hier meer informatie.